Monday, 29 April 2013

bunga carnation dari kertas crepe (DIY)

hari ni nak kongsi dengan korang semue care membuat bunga carnation menggunakan kertas crepe macam gambar kat bawah ni...cute kan?ni antare hasil2 yg saye wt bersame kak liza n kak ain..hehe...

sekarang ni kan glemer gn konsep DIY....korang tahu x DIY tu ape?saye baru tahu...nampok benor ketinggalan zaman...hahahaha...DIY tu adalah DO IT YOURSELF...kirenye buat sendirila...skg ni konsep DIY ni glemer sebab jimat@murah@senang tapi kene rajin...kalau malas orderla gn saye..tupon klu saye rajin..haha

bahan2 yang diperlukan senang je..

1) kertas crepe kat kedai saye beli 60 sen je 1..beli sepeket dalam die ade 10 dapat harge RM 5..korang cari kt kedai jual bunge2@brg kawen

2) Dawai besi berukuran 28

3) gunting or pisau (saye suke gune gunting sebab pisau x pandai gune..almaklumlah tangan x bedung)

ni care wt bagi bunga carnation bersize sedang2..

memule kertas tu korang lipat kpd 4 bahagian..lipat same besa n pnjang ye..

pastu gunting kertas tersebut

pastu letak secara bertindih keempat empat kertas tersebut

n then lipat macam jadi kipas...part ni la paling x stress kalau wt byak2...boring...


pastu lipat 2 n ikat dawai kt tgah2


pastu korang gunting hujung die bg same rate..baru cantik

tadaa.....bermulela sesi tarik menarik



korang buatla banyak2...sape2 yg bride2be tu bolehla wt..jimat...hehe..jom tgok contoh yg orang wt..credit pic dari blog shakina farhan

cantik kan kalau wt banyak2 cani...cute je....hehe

k selamat mencube..;)

p/s:kak liza n kak ain da hbis praktikum kt sekolah saye mggu lepas..rindu plak gn dorang berdue..sob3 :'(

2 comments:

  1. Replies
    1. try2...hehe....boleh deco sendri untuk wedding day nanti...hehe

      Delete